Pers

Liedjes voor als je doormidden breekt. Lieve Louise brengt hoop

TILBURG – Het Tilburgse duo Lieve Louise en de Fanfare speelt al zeven jaar samen. Bij Theaters Tilburg is de première van het eerste muzikale theaterprogramma. Met persoonlijke verhalen en persoonlijke liedjes.
Joost Goutziers, Brabants Dagblad, 12 maart 2019 (Lees hier het artikel op de website van het Brabants Dagblad)

‘Ik kan weer dansen’ is de titel van de eerste theatershow van het Tilburgse duo Lieve Louise en de Fanfare. Dat klinkt vrolijk, speels, maar dat is slechts ten dele zo. Het theaterprogramma met luisterliedjes heeft ook een rauwe kant, zegt Louise Donker (34), zangeres, gitariste. Haar compagnon Lieve Lamerichs (33) is in Tilburg geschoold tot professioneel danseres, maar een rugblessure gooide haar dromen aan diggelen. De titel verwijst daar naar. ‘Ik kan weer dansen’ gaat over tegenslagen, over hoop, over opkrabbelen. Of zoals ze het zelf zeggen: het vinden van jezelf als je doormidden bent gebroken. Het dansen staat voor flexibiliteit van het lijf en vooral van de geest.

Klokkenspel en fietspomp

Louise Donker studeerde aan de Rockacademie in Tilburg en daarna aan het Conservatorium in Maastricht. Ze geeft zangles en treedt op met Lieve Lamerichs. Hun voornamen vormen de naam van het duo. Haar collega zingt ook en speelt uiteenlopende instrumenten als klokkenspel, accordeon, grote trom, wasbord, kinderpiano, mini-xylofoon en fietspomp. Het zijn kleine instrumenten, kinderinstrumenten vaak. Dat heeft een reden: ze zijn gemakkelijk te vervoeren en bij de kringloop voor een prikkie te koop.

Amateurdansers

De twee kennen elkaar zeven jaar. In 2013 stonden ze in de halve finale van de Grote Prijs van Nederland. Donker: ,,We kwamen elkaar tegen bij Theater De Nieuwe Vorst. Lieve maakte daar een dansvoorstelling en ze zocht amateurdansers. Ik zei meteen ja. In de voorstelling zaten ook liedjes.”
Inmiddels treden ze op als duo, tweestemmig, met Nederlandstalige, zelfgeschreven luisterliedjes als ‘Ik loop een blokje om’ en ‘Troost mij’. Basisscholen bieden ze een muzikaal programma met als doel de leesvaardigheid van kinderen te bevorderen. ‘De Fanfare’ is bewust in de naam van het duo verwerkt. ,,De betekenis daarvan wordt ons steeds duidelijker. Het is niet alleen maar speels bedoeld. Het is de fanfare die ineens de hoek om komt en je omver blaast.” Het is de metafoor voor tegenspoed, onverwacht, maar heftig.

Annie uit de volkswijk

Louise Donker: ,,Deze voorstelling is een zoektocht naar hoe het leven moet. Dat is humor, dat is verdriet. Maar je stapt niet depressief naar buiten, het is met een knipoog. We hebben ook een lied over Annie, een vrouw uit een Tilburgse volkswijk. Wij kunnen iets van haar leren, het leven is overzichtelijk voor haar.”
De twee werken voor hun theaterprogramma samen met cellist Jostijn Ligtvoet en drummer Loes Bisschop. Lieve Louise staat bekend om intieme en persoonlijke nummers. Persoonlijk zijn de songs nog steeds, maar met de komst van de twee muzikanten krijgen de nummers meer dynamiek, zegt Donker. ,,Het is rauwer. Zo zingen we het lied ‘Ontoerekeningsvatbaar’. ,,Dat gaat over hyperventileren bij hevige emoties.” De fietspomp die Lieve Lamerich gebruikt als muziekinstrument symboliseert het onregelmatig ademen. Het nummer beschrijft het verhaal van een vrouw die door haar ex is ingeruild voor een ander.

Persoonlijke teksten

Met persoonlijke teksten praten de twee de liedjes aan elkaar. Lieve Louise en de Fanfare maakt ook een korte versie van hun theatervoorstelling. Met dat stuk wil het duo gaan spelen op zomerfestivals. De regie is in handen van Aaf Dohmen.